
Πάτρα: «Φρένο» στην παραχώρηση της βόρειας λιµενολεκάνης σε ιδιώτες από το Δημοτικό Συμβούλιο
Δημοσιεύεται αυτό το άρθρο γιατί ήρθαν κάποιες, ενεπιβαιβέωτες πληροφορίες, ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τον χώρο της Τουρλίδας. απευθύνω το ερώτημα προς την Δημοτική αρχή, αλλά και προς την αντιπολίτευση, αν συμβαίνει κάτι ανάλογο και τι σκέφτονται για να το αποτρέψουν!!! Γιατί ο χώρος της Τουρλίδας φροντίζεται από την Δημοτική μας αρχή. Είναι δυνατόν να παραχωρείται, ενδεχομένως και με επιδότηση για να αξιοποιηθεί απο εντελώς άσχετους επιχειρηματίες, όπως ακριβώς επιχειρείται για την Πάτρα.
«Φρένο» στα σχέδια του ΤΑΙΠΕ∆, που µέσω διεθνούς διαγωνισµού παραχωρεί το δικαίωµα χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκµετάλλευσης κτιρίων και εγκαταστάσεων σε τµήµα του λιµένα Πάτρας (βόρεια λιµενολεκάνη και χερσαίος χώρος από την προβλήτα Άστιγγος µέχρι και τη βόρεια προβλήτα), επιχειρεί να βάλει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Πατρέων, στο οποίο συζητήθηκε χθες το θέµα µε τη µορφή του κατεπείγοντος.
Στην εισήγησή του, ο ∆ήµαρχος, Κώστας Πελετίδης, διεµήνυσε πως «ο πατραϊκός λαός δεν θα παραδώσει την αυλή του σπιτιού του, το µέλλον των παιδιών του, στους δανειστές και σε όσους εµφανίζονται ως επενδυτές. Στο πλαίσιο των µνηµονίων, µεταβιβάστηκε άνευ ανταλλάγµατος στο ΤΑΙΠΕ∆ το δικαίωµα παραχώρησης σε εταιρείες, µέσω συµβάσεων συγκεκριµένων επιχειρησιακών µονάδων ή/και λιµενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιµενικών και άλλων εγκαταστάσεων, µεταξύ άλλων, στην περιοχή αρµοδιότητας της εταιρείας µε την επωνυµία «Οργανισµός Λιµένα Πάτρας Α.Ε.» («ΟΛΠΑ»).
Με την παραπάνω παραχώρηση δίδεται σε εταιρείες, µαζί µε την χρηµατοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης για την κατασκευή νέας µαρίνας για υποδοχή 212 µεγάλων σκαφών αναψυχής στην κεντρική λιµενολεκάνη. Επίσης, αποκλείεται η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων της πόλης στο κεντρικό θαλάσσιο µέτωπο και κόβεται η ενότητα πόλης και θάλασσας.
Η µαρίνα των µεγάλων σκαφών θα καταλαµβάνει το θαλάσσιο τµήµα από τον προβλήτα της Αγ. Νικολάου µέχρι και Άστιγγος, καθώς και την αντίστοιχη χερσαία ζώνη, όπου προβλέπεται οικοπεδοποίηση, µε κτίρια ύψους 8 µέτρων και συνολική επιφάνεια 5.000 τ.µ., για την «υποστήριξη των τουριστικών και επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων». Ο πατραϊκός λαός θέλει ελεύθερο το παραλιακό µέτωπο, µε ανάπλαση, για να το χαίρεται µαζί µε τα παιδιά του. ∆εν θέλει να γίνει «πελάτης» των οικονοµικών δραστηριοτήτων των µεγαλοεπιχειρηµατιών στην χερσαία ζώνη».
Ο ∆ήµαρχος εισηγήθηκε στο Σώµα το παρακάτω ψήφισµα: «Καλούµε την κυβέρνηση να σταµατήσει κάθε σχεδιασµό για την παράδοση του παραλιακού µετώπου στους επιχειρηµατικούς τουριστικούς οµίλους και µε νοµοθετική ρύθµιση να παραχωρηθεί το βόρειό τµήµα του παραλιακού µετώπου της Πάτρας στον ∆ήµο Πατρέων. -Να ανακληθεί η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕ∆ για την παραχώρηση της βόρειας λιµενολεκάνης σε επιχειρηµατικούς οµίλους.
-Να σταµατήσει κάθε σχεδιασµός για την µαρίνα των µεγάλων σκαφών (µέγα γιοτ) και για του βιοµηχανικού τύπου εγκαταστάσεις σε κεντρικούς προβλήτες του παραλιακού µετώπου της πόλης µας, όπως αυτές της υποστήριξης των δοκιµαστικών εξορύξεων. -Να υλοποιηθεί η µεταφορά στον νότιο (νέο) λιµένα του εµπορικού τµήµατος και κάθε άλλης δραστηριότητας του βόρειου τµήµατος του παλαιού λιµανιού και να αποδοθεί το θαλάσσιο µέτωπο από τον Προβλήτα της Αγ. Νικολάου µέχρι τον Μείλιχο στον ∆ήµο Πατρέων, για να υλοποιηθεί η µελέτη του παραλιακού µετώπου και η ανεµπόδιστη επαφή της πόλης µε τη θάλασσα. Για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασµός µας, µε ένα εµβληµατικό έργο για την Πάτρα του σήµερα και του µέλλοντος, που θα το χαίρονται οι πατρινοί και όλοι οι επισκέπτες».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», Βασίλης Αϊβαλής, αφού κατήγγειλε τη ∆ηµοτική Αρχή ότι εξαιτίας της κωλυσιεργίας, που επέδειξε στην ανάπλαση του παραλιακού µετώπου «άφησε χώρο», πρότεινε την δηµιουργία ενός µεγάλου και διεκδικητικού κοινού µετώπου για την απόδοση του συνόλου του θαλασσίου µετώπου στους πολίτες της Πάτρας, καταθέτοντας το δικό του ψήφισµα, στο οποίο αναφέρεται: «Άµεση χρηµατοδότηση της κατασκευής του νέου εµπορικού τµήµατος στο νέο λιµάνι. Με την ολοκλήρωσή του, µεταφορά του εµπορικού λιµανιού από τον βόρειο λιµένα του παλιού λιµανιού στο νέο λιµάνι και άρση όλων των περιορισµών προσβασιµότητας στον χώρο.
-Απόδοση του συνόλου του θαλάσσιου µετώπου στον ∆ήµο Πατρέων, για χρήση και ελεύθερη πρόσβαση στους πατρινούς πολίτες, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς της πόλης.
Προς τον ΟΛΠΑ:
-Άµεση προώθηση της κατασκευής του εµπορικού τµήµατος του νέου λιµανιού, φάση 3Β, στο master plan του ΟΛΠΑ.
-Συνεργασία µε τον ∆ήµο Πατρέων για όλα τα ζητήµατα που αφορούν και επηρεάζουν την πόλη της Πάτρας και τους πολίτες της. -∆ηµιουργία µετώπου διεκδίκησης για την χρηµατοδότηση και κατασκευή του εµπορικού τµήµατος στο νέο λιµάνι της Πάτρας
Δείτε Επιπλέον Άρθρα της Ίδιας Κατηγορίας ΕΔΩ