
Απάντηση ΓΣΕΕ στο υπ. Εργασίας για την αποχώρηση από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού: “Προκάτ διαδικασία”
Περιεχόμενο
Απάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, δίνει η Συνομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι ακατανόητη δεν είναι η στάση της ΓΣΕΕ, που εύλογα αρνείται να λάβει μέρος σε μια προκάτ διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού.
“Αντιθέτως, είναι κατανοητό να μην συμμετέχεις σε μια τέτοια διαδικασία, που υποτιμά τους θεσμούς, τον κοινωνικό διάλογο και τους εργαζόμενους” σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία, μετά τις αιχμές για την απόφασή της να μη συμμετέχει στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:
“Περί “ακατανόητων” και άλλων δαιμονίων…
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επιτέθηκε με πρωτόγνωρη σφοδρότητα στη ΓΣΕΕ, επειδή τάχα αρνούμαστε τον διάλογο. Χαρακτήρισε δε τη στάση της Συνομοσπονδίας ως “ακατανόητη”.
Απαντούμε:
Ακατανόητη δεν είναι η στάση της ΓΣΕΕ, που εύλογα αρνείται να λάβει μέρος σε μια προκάτ διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού.
Αντιθέτως, είναι κατανοητή για όσους γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η ίδια θα οδηγήσει, μέχρι το 2027, τον κατώτερο μισθό στα 950 ευρώ (από 830 σήμερα).
Ακατανόητο, επομένως, δεν είναι να μην συμμετέχεις στη διαδικασία, υπό την επίβλεψη του ΟΜΕΔ, που έχει στόχο να μοιράσει τα 120 ευρώ, που απαιτούνται, για να συμπληρωθούν τα 950 σε τρία έτη.
Αντιθέτως, είναι κατανοητό να μην συμμετέχεις σε μια τέτοια διαδικασία, που υποτιμά τους θεσμούς, τον κοινωνικό διάλογο και τους εργαζόμενους.
Η ΓΣΕΕ επέλεξε τέσσερις εκπροσώπους υψηλού κύρους να συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, που προβλέπεται στον νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε για την ενσωμάτωση δυστυχώς με τον χειρότερο δυνατό τρόπο της κοινοτικής οδηγίας ΕΕ 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς.
Θα είμαστε εκεί για τα ζητήματα που κρίνουμε ότι υπάρχει πεδίο διαβούλευσης και όχι όποτε βολεύει την κυβέρνηση για τους δικούς της επικοινωνιακούς σχεδιασμούς.
Τέλος, το πραγματικά ακατανόητο είναι να μέμφεται η κυβέρνηση τη ΓΣΕΕ ότι δήθεν αφήνει ακάλυπτους εκατομμύρια εργαζόμενους, όταν οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά ακάλυπτοι, λόγω της αδυναμίας σύναψης συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού βρίσκονται υπό τη “δαμόκλειο σπάθη” των “μνημονιακών ρυθμίσεων” του 2012, που κυριολεκτικά κατεδάφισαν το εργατικό συλλογικό δίκαιο. Το ποσοστό του 30% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (έναντι του 80%, που ρητά προβλέπει η οδηγία) που καλύπτονται από ΣΣΕ μιλά από μόνο του για το ποιος αφήνει ακάλυπτο ποιον…
ΥΓ: Ωστόσο, η κυβέρνηση πράττει το χρέος της… Καλεί για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού της χώρας τους εκπροσώπους των δημόσιων υπαλλήλων, των οποίων είναι εργοδότης.
Θα το δούμε κι αυτό…”.

“Ιδού οι αποδείξεις”
Λίγο αργότερα, η ΓΣΕΕ επανήλθε με νέα ανακοίνωση στην οποία δημοσιεύει τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ηλεκτρολόγων την οποία το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να κηρύξει υποχρεωτική, όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην την υπογράφουν.
“Επειδή κάποιοι κατηγόρησαν τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) ότι τάχα υπονομεύει τον κοινωνικό διάλογο και αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους, δίνουμε στη δημοσιότητα ένα μόνο παράδειγμα που τονίζει τις βαριές κυβερνητικές ευθύνες για τη μη λειτουργία του πυλώνα του κοινωνικού διαλόγου: των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων” αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
Και προσθέτει: “Τα έγγραφα, που κοινοποιούμε, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των κυβερνητικών προθέσεων υπονόμευσης του κοινωνικού διαλόγου, της “εργαλειοποίησης” των διαδικασιών διαβούλευσης και, κυρίως, της πλήρους αποδόμησης του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδος σύναψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) με την ΠΟΒΕΣΑ Π.Κ. το 2022, την οποία το Υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να κηρύξει υποχρεωτική. Την λαμπρή αυτή ευκαιρία που έδωσε η κυβέρνηση άδραξε η εργοδοτική οργάνωση, η οποία με επιστολή της ενημερώνει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν “διατιθέμεθα να προχωρήσουμε σε υπογραφή νέας ομοιοεπαγγελματικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αφήνουμε κάθε εργαζόμενο, κάθε πολίτη να κρίνει…” σχολιάζει η ΓΣΕΕ.
ΠΗΓΗ: ΤΗΕ ΤΟC
Δείτε Επιπλέον Άρθρα της Ίδιας Κατηγορίας ΕΔΩ